Luk menu

5. marts 2017

Nogle af Italiens største hvidvine kommer til Danmark!

mottura-4

Vi har gennem det sidste år ledt efter en god hvidvins producent i det centrale Italien. Vi ved alle, at i Toscana er de verdensmestre i disciplinen Rødvine. Derfor søgte vi, godt hjulpet at nogle af vores italienske venner og lokale kontakter til det sydlige Umbrien, nærmere bestemt på grænset til Lazio provinsen og her fandt vi, hvad vi søgte, endda mere end vi havde turde håbe.

Quist Wine har fået en eksklusiv aftale med La Tenuta Sergio Mottura om forhandlingen af denne vingårds biodynamiske hvidvine, vine som Gambero Rosso beskriver som Italiens allerstørste hvidvine.

Historien om Vingården

Historien om familien Mottura og vingården I Civitella d´Agliano (en lille by med 1600 indbyggere lidt syd for Orvieto) stammer tilbage til 1933. Her købte Sergio´s farbror Allessandro gåden mens han endnu arbejdede som ingeniør med bygning af jernbanestrækningen mellem Milano og Napoli. Da Allesandro dør barnløs, arver Demenico, som er Sergio’s far, gården. Senere overtager så Sergio gården og herefter går det kun fremad for vinene fra Mottura vingården.

Druerne på gården dyrkes og høstes udelukkende ved hjælp af traditionelle og gamle teknikker med stor respekt for miljøet og vingården har da også siden 1990 været drevet biodynamisk. Her bruges kun naturlig gødning og ingen kemiske pesticider, ligesom alle druerne selvfølgelig høstes ved håndkraft.

 

vigna-tragugnano-orvieto-secco-doc-sergio-mottura

Sergio Mottura.

Sergio har siden han i 1963 overtog ledelsen af vingården skabt en stor respekt for sin vindyrkning, i en sådan grad at Gambero Rosso har kaldt ham “ den største fortolker af Grechetto i Verden”. Kronen på værket var da Sergio Mottura i 2013 blev tildelt titlen “ Winemaker of the Year”.

Før den tid var der gået mange års hårdt arbejde, med bearbejdning af jorden, optimering af beskærings teknikkerne, forskning og udvikling af den for området vigtigste drue, Grechettoen.

images-5

Vinene fra Sergio Mottora

Hos Sergio Mottura producere de i alt 10 vine, heraf en Spumante som produceres efter Métode Champenoise, desuden deres 4 hvidvine som er deres signaturvine. Endelig producerer man også 5 rødvine.

”Poggio della Costa” er gårdens enkeltmarks vin, som var den første vin, som Gambero Rosso i Umbrien tildelte maksimale 3 glas. De seneste 12 år har vinen Poggio della Coasta modtaget 3 glas i Gambero Rosso, ligesom Binenda vini e Ristoranti d´Italia har givet vinen 5 Grappoli (klaser).

Latour A Civitella, er vingårdens anden flagskib. Denne crú vin er af Gambero Rosso blevet beskrevet som en at Italiens største hvidvine, og stammer fra den samme mark som Poggio della Costa. Vinen bliver dog modnet i vingårdens små underjordiske huler på små Franske egefade i 9 måneder. Historien om denne træfads lagret hvidvin er, at Sergio i 1994 mødte legendariske Loius-Fabrice Latour fra Bourgogne vingården. Denne roser Sergio for hans Poggio della Costa hvidvin, men foreslår at Sergio producerer en vin på egefade. Sergio sender derfor sin ønolog til Bourgogne for at lære denne produktions-metode, og allerede i 1995 produceres den første egefads lagret Grechetto, som selvfølgelig kaldes ”Latour A Civitella”

Vingårdens tredje hvidvin er deres Tragugnano Orvieto DOC. Druerne stammer alle fra gårdens ældste vinstokke, og er som DOC forskrifterne kræver en blanding af områdets typiske hvide druer, 50% Grechetto, 40% Procinico samt 10% Sauvignon. Lagringen er denne vin foregår 6 måneder på ståltønder i gårdens underjordiske kældre af tuf sten.sergio

Vingårdens Mascot

Vingården Mascot, det store piggede Spinosa pindsvin, er også et symbol på at hos Sergio Mottura er der ingen forurening og pesticider, da dette følsomme dyr kun kan leve steder hvor jorden og området er helt fri for disse, og på vingårdens store arealer trives dette pindsvin i bedste velgående.

 Orvieto området og vinene.

Italiens grønne hjerte kaldes Umbrien. Her producers gode vine, og særligt berømte er regionens hvidvine, ikke mindst den klassiske Orvieto vin. I Umbrien producers der ikke et stort volumen af vin i sammenligning med andre områder i Italien, men op gennem 1990’erne fik regionen hjælp fra nogle af Italiens fremmeste vineksperter, som har givet hvidvinene fra Umbrien et gevaldigt løft.

Specielt er vinproducenten Sergio Mottura, hvis hvidvine var de første I området som opnåede 3 glas, og dermed den højeste anmeldelse hos Gambero Rosso.

Byen Orvieto er indbegrebet af det smukke centrale Italien. Smuk ser byen ud , bygget oppe på en vulkansk tuf klippe. Det var oprindelig etruskerne, der grundlagde byen, som sidenhen kom til at spille en stor rolle i katolicismen, og det vidner byens enestående katedral stadig om i dag, men dette er en helt anden og spændende historie…

Skriv et svar