Luk menu

13. marts 2018

Chianti Classico producent med sjæl er fundet, Caparsa

Vi har de sidste år forgæves søgt efter en Chianti Classico DOCG producent, som kunne indfri vores ønsker til en klassisk producent som skal have passionen for at producerer elegante Chianti Classico vine, og endelig lykkedes det for os i September måned 2017. Vi fandt nemlig en både perfektionistisk og arketypisk producent som laver velproportionerede, elegante og flotte store klassiske Chianti Classico Riserva vine. Producenten hedder Paolo Cianferoni og vingården Caparsa.

Caparsa og Cianferoni Paolo

Caparsa er en lille økologisk familiedrevet vingård, beliggende på en smuk højdedrag i byen og kommunen Radda in Chianti, i hjertet af Chianti Classico området. I dag er der Paolo, konen Gianna og deres 5 børn som producerer disse Chianti Classico vine. Det var oprindelig faderen Reginaldo som helt tilbage i 1965 grundlagde dette for hele områdets første økologiske vingård. Caparsa vinene produceres kun i 20.000 flasker årligt, for kun de allerbedste druer finder vej til gårdens egne vine. De resterende druer sælges til nogle af de nærliggende store og verdenskendte vinhuse.

Hos Caparsa benytter man hovedsagligt gamle egefade og alle fra den bedste producent af egetønder i Europa, nemlig Stockinger i Østrig. Dette giver vinene det elegante udtryk som Paolo ønsker, ligesom vinene allerede som unge er meget drikkevenlige.

Gården råder over kun 28 hektar vinmarker, beplantet med Sangiovese druer som bruges i gårdens Chianti Classico Riserva Caparsino. Den højest beliggende mark Doccio a Matteo er beplantet med druerne Sangiovese samt meget lidt Colorino og Ancelotta . Druerne fra denne mark bruges i gårdens enkelt markvin af samme navn. Desuden råder de over en meget lille parcel, med Malvasia bianco drue, som indgår i de få flasker Vin Santo di Chianti som årligt produceres.

 

Chianti Classico området

Chianti Classico er det ældste Chianti distrikt i Chianti området. Chianti Classico DOCG produceres i hjertet af Toscana, et af verdens smukkeste vinområdet. Et malerisk landskab, som strikker sig fra Firenze i nord til Siena syd, et området på omkring 7.000 hektar vinmarker omgivet af skove, fritstående søjle cypresser og olivenlunde, og går gennem kommunerne Castellina, Gaiolo og Radda in Chainti, sidst nævnte er hvor Caparsa vingård er beliggende med Paolo´s kun 28 hektar vinmarker.

 

Almindelig Chianti Classico og Chianti Classico Riserva

Den almindelige Chianti Classico er typisk en ung vin, der må komme på markedet allerede 1. Oktober året efter høst. Den er ung i stilen, let og med masser af frugtighed. Disse vine producerer Caparsa ikke.

Chianti Classico Riserva er topresultatet af vinmarkernes nøje udvalgte førsteklasses druer kombineret med et nænsomt kælder- og fad arbejde. Vinene har ofte masser af fylde, kraft og kompleksitet. Caparsa producerer udelukkende disse Riserva vine, hos Paolo kaldet Caparsino. Derude over producerer Paolo en enkeltmarks vin Doccio a Matteo. Druerne til Doccio a Metteo stammer alle fra gårdens allerbedst beliggende vinmark af samme navn.

 

De enkelte årgange

Når man som Caparsa producere vine med stor passion og respekt til håndværket vil forskelligheden på de enkelte årgange også være mere udtalt. Derfor har vi også valgt, for netop at kunne give vores kunder en forskellig oplevelse af Caparsa´s vine, at hjemtage flere forskellige årgange af de vine vi overhoved kunne få fat i hos denne lille unikke Chianti Classico producent. Forskellene kan du læse mere om under de enkelte vine.

Du kan i øvrigt læse mere om Caparsa vine og enkelte årgange på renelangdahl, hvor han under titlen ” Opdagelse! Chianti Classicos sjæl er fundet” meget malerisk har beskrevet de enkelte årgange af vinene fra Caparsa.

 

 

De Enkelte årgange fra Caparsa

Caparsa – Caparsino Chianti Classico Riserva DOCG 2012

Caparsa – Caparsino Chianti Classico Riserva DOCG 2013

Caparsa – Caparsino Chianti Classico Riserva DOCG 2015

 

Krav til Chianti Classico DOCG

Chianti Classico har haft sin DOCG rang siden 1967, altså er vinene dette område klassificeret højeste muligt og skal således leve op til en række krav. Det er ”Consorzio del Vino Chianti Classico” der sætter retningslinjerne for hvordan vinen skal laves. Kravet til Chianti Classico DOCG er i dag, at vinene skal dyrkes indenfor Chianti Classico zonen, vinen skal indeholde mindst 80% Sangiovese, kun godkendte druer som Canaiolo, Colorino, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Merlot må blandes i vinen. Vinen skal desuden lagre mindst 10 måneder, ligesom flasken skal være af Bordeaux-typen eller ”Fiasco”- kan klassiske buttede bastflaske, samt at vinen skal have mindst 12% alkohol. Desuden er der krav til hvor meget der må høstes per hektar mm. Tidligere måtte man tilsætte op til 6% grønne druer, men dette har ikke været tilladt siden 2006.

 

Fra blakket fortid til velansete vine

Vinene fra Chianti Classico kan altid genkendes, for den sorte hane på flaskehalsen som er blevet symbolet for Chianti Classico vinene. Før i tiden var vinene også kendt for at komme på bastflasker og blev ofte forbundet med lidt kedelige vine og som ” dem i bastflasken”.

I de seneste år er Chianti Classico vinene blevet bedre og bedre, og i dag produceres vine af høj kvalitet i dette område. Derfor skal man også lede længe for at finde en acceptabel Chianti Classico for under kr. 100,00 og skal man smage en god Chianti Classico Riserva starter prisen fra kr. 150,00.

 

 

 

 

Skriv et svar