Luk menu

1. maj 2016

Balsamico di Modena – de magiske dråber.

Vi har vist alle prøvet at pifte en salat op med Balsamico Vineddike, men hvad er dette ofte mørke tyktflydende egentlig?

Vineddiken Aceto Balsamico Tradizionale fra den italienske by Modena, kan dateres tilbage til 1046, men det var først i 1980´ern, at produktet blev berømt udenfor de lokale køkkener i Reggio Emilia regionen, og i dag er de gyldne mørke dråber et at det italienske køkkens vigtigste produkter.

På besøg hos Venturini Baldini

 

IMG_3453-1-e1462126090679Vi har længe været på udkig efter en at de virkelig gode producenter af ægte Aceto Balsamico Tradizionale og har lige været på besøg hos Venturini Baldini,  hvis gård og produktion kan føres helt tilbage til 1700 tallet. Nicola Verrini viste os med stor entusiasme rundt på stedet og fortalte om deres produktion af Balsamico. Vi må endnu engang sande, at der er forskel på industrielt fremstillet produkter og godt gedigent håndværk.

 

 

 

Quist Wine og Venturini Baldini

IMG_3430-e1462126071315Efter besøget hos Venturini Baldini var vi ikke i tvivl, her var den balsamico producent som vi ville være stolte af at kunne forhandle i Danmark. Her er den biodynamiske producent med de mange gamle og stolte traditioner, som ikke går på kompromis med kvalitet af deres produkter. Glæd dig, snart kan du finde Venturini Baldini balsamico på vores webshop, så du også kan smage og opleve Venturini Baldinis ægte Aceto Balsamico Tradizionale fra Modena.

Hvad er balsamico?

Balsamico er en italiensk mørk aromatisk eddike, der er lavet direkte på inddampet druemost. Den ægte Aceto Balsamico Tradizionale fremstilles af vinduerne Trebbiano og Lambrusco, der først bliver presset, filtreret, derefter koges ind til en druemost under åben himmel og åben ild. Når mosten reduceres og koncentreres, begynder sukkeret at karamelliserer, og mosten får den umiskendelige mørke farve. Herefter sker fadlagringen af Balsamico. Hos Venturini Baldini på 400 små tønder fremstillet af forskellige træsorter, eg, enebær, kirsebær og kastanje som hver giver deres bidrag til eddikens farve, karakter og unikke aroma. Vi smagte bl.a. deres “ORO” som er fadlagret mere en 25 år, og hvor 100 ml koster omkring dkr. 1025,00, eller mere end dkr. 102.000 pr. liter…. men det smagte også fantastisk!

 

Den originale balsamico.

IMG_3429-e1462126374864Som alt andet i Italien har man også strenge regler for fremstillingen af balsamicoen. Den originale hedder Aceto Balsamico Tradizionale og må kun produceres i det afgrænsede område omkring Modena provinsen, og skal være fadlagret mindst 8 år. De allerbedste fadlagres i 25 år, men så er prisen også højere end på en Ferrari fra samme område. Der findes også andre udgaver af Aceto Balsamico Tradizionale som er lagret i kortere tid 3 – 5 år, og disse er fra Venturini Baldini særdeles gode til daglig brug.

 

 

 

Balsamico til maden.

Aceto Balsamico Tradizionale kan naturligvis bruges i dressinger og erstatte almindelig eddike samt bruges som smagsforstærker i supper og saucer. Balsamico er en formidabel smagsfremmer til skaldyr, fisk, lyst kød, omeletter, eller prøv nogle få dråber over osten for ikke at glemme at prøve at hælde den over isen og jordbærrene…..lækkert!

 

 

 

 

 

Skriv et svar