Luk menu

8. september 2016

En dag i vinmarken hos Tenuta Valdipiatta

Hvad er mere nærliggende end at takke JA til en hel dag i vinmarken hos Miriam Caporali på hendes økologiske vingård Tenuta Valdipiatta, specielt når dette lige kunne flaske sig med at vi netop i disse dage besøger Montepulciano området i Toscana.

Efter et par uger med regn efterfulgt at sol var det torsdag den 8. September kl. 08.00 af dette års høst at Pinot Noir eller som denne drue retsmæssigt hedder i Toscana, Pinot Nero skulle plukkes. Dette havde Miriam og hendes ønolog Lorenzo samme ved forskellige test af druerne fundet frem til, så vi måtte være klar præcis kl. 08.00 på markederne umiddelbart i forlængelse af vingården Tenuta Valdipietta.

IMG_5411

Denne mark på kun en halv hektar er udelukkende beplantet med Pinot Nero skulle Miriam og hendes team plukke, lidt hjulpet af os inden det blev for varmt, altså inden frokost. Vi skulle plukke omkring 40 kasser som hver indeholder 16 – 18 kg druer. I dag skulle første skud på vinstokkende plukkes. Det giver 650 kg druer eller omkring 500 – 600 flasker Pinot Nero. I midten af oktober vil de så plukke andet skud på vinstokken, som til den tid har vokset sig større end tilfældet er i dag, og give en lignede antal kilo druer.

IMG_5392  IMG_5431

Omkring frokost kunne vi så bringe dagens drue høst til Vingården, sirligt lagt i de røde plastkasser. Vi skulle hurtigt efter høsten, hjem med druerne for at undgå at den første gæring skulle begynde – den begynder meget hurtig og allerede ude på marken.

IMG_5490På Vingården stod Miriams far, Giulio klar til at tage imod druerne, som blev af stilket i den automatiske maskine der adskiller stilk og druer. Den liflige sødlige druemost plus druer blev herefter pumpet over i en af de gamle ege Barriques, for at igangsætte den første gæring. Efter en uge i disse gamle åbne Barriques vil sukkeret i druerne være omdannet til alkohol og efter yderligere 10 dage, hvor mosten vil trække farven ud af druerne, er druemosten klar til den endelige fermetering på de små franske egefade.

De kommende 12 måneder vil druemosten blive forvandlet til en fantastiske Super Toscaner, Tenuta Valdipiatta Pinot Nero årgang 2016. Denne årgang lover for øvrigt til at blive en rigtig god årgang. I må dog vente yderligere minimum 10 måneder med at smage denne årgang, da alle vinene hos Valdipiatta slutter lagringen af med af ligge i tempereret kælder på flaske.

IMG_5483

Så skal du smage denne vin, må du altså vente til efteråret 2018. Kan du ikke vente så længe, er det muligt at smage Tenuta Valdipiatta Pinot Nero årgang 2008 ved at bestille et par af de flasker vi stadig har på lager. Bestil her:https://quistwine.dk/produkt/tenuta-valdipiatta-pinot-nero-igt-2007/

 

Tenuta Valdipiatta ligger lige i hjertet af smukke Montepulciano og producerer derfor Vino Nobile di Montepulciano, ligesom de også supplerer med Rosso samt Chianti Colli Senesi, alle prisbelønnede vine som I kan finde på Quist Wines hjemmeside, men dette er en helt anden historie.

 

 

Skriv et svar